Hoppa till sidans innehåll

Lyckad riksfinal i Dala-Järna

25 FEB 2019 10:37
Ett stort antal Tullusåkare, tränare och föräldrar tog sig ned till Dala-Järna i helgen för att göra upp om titeln Sveriges bästa skidskytteregion. Tävlingarna ägde rum på den Snöå skidstadion, där Gunde Svan snurrat många varv under sin karriär.
  • Skapad: 25 FEB 2019 10:37

Sprint med skicrosshinder var helgens första tävling. Det krävdes inte bara rask skidåkning och pricksäkert skytte utan även god rörlighet och balans för att klara isiga slalomsvängar och guppiga orgeltramp. Först ut var herrar 12-13 år. Erik Blidberg sköt pricksäkert och klarade sig undan med bara två bom, vilket var bästa riktmärket för skyttet i klassen. Erik var rask denna dag och hamnade på en fin sjätte plats och blev bäste tolvåring i den här tävlingen. Hugo Kålen gjorde ett fint lopp men drog på sig fler bom vilket gjorde att han gled ned en bit på resultatlistan. I damer 12-13 år imponerade Elsa Tänglander. Hon drog visserligen på sig tre bom, där det annars var många med 0:or och 1:or i protokollet, men Elsas snabba åkning henne ett silver. Moa Berggren sköt bara en bom och kom nia. Nike Woxlägd körde in på en fin trettonde plats i det tuffa startfältet.

 

Herrklassen 14-15 år bjöd på hård konkurrens. Tullusåkarna Henning Lindh ten Berg, Filip Ragnvaldsson, Emil Tänglander, Jakob Torgrimsson och Aston Seger bjöd på gott motstånd. Henning drog på sig tre bom och hamnade på fjärde plats, endast 13 sekunder från bronset. Filip Ragnvaldsson tillhörde de bättre skyttarna för dagen med bara en bom vilket gav honom en sjätte plats. Även Aston visade prov på bra skytte med endast två bom. Emil och Jakob drog på sig lite fler bom och halkade ned på resultatlistan. I damklassen 14-15 år tog den toksnabba Yrla Abrahamsson silver, trots fem bom. Det var många längs spåren som imponerades och med häpen min såg Yrla formligen krossa startfältet med sitt snabba spurtvarv. Greta Seldahl åkte in på en åttonde plats. Fanny Israelsson kom på tionde plats och Linn Jansson åkte in på trettonde plats.

 

Efter lunch och lite vila var det dags för regionstafett. Här imponerade Tullus åkare! Elsa Tänglander, Erik Blidberg, Greta Seldahl och Henning Lindh ten Berg gjorde storartade insatser och tog brons. Jämtland Härjedalens andra lag, bestående av Filip Ragnvaldsson, Fanny Israelsson och Svegs Wilma Helmsserson och Jonas Matyyuk, åkte in på en fjärde plats. Jämtland-Härjedalens lag 3 och 4 åkte in på tionde respektive elfte plats. Dagen avslutades på Dala-Järnas församlingshem där alla fick fina priser och god middag med efterrätt.

Helgen avslutades med en distanstävling. Temperaturen hade stigit och åkarna fick känna på ett rejält blötföre. Solens varma strålar och en tilltagande vind gjorde att många också fick det besvärligt på skjutvallen. En som lyckades hålla ihop det riktigt bra var Tullus Hugo Kålen. Han klarade vädrets utmaningar med bravur, sköt bara två bom och dansade in på en sjätte plats i klassen herrar 12-13 år. Erik Blidberg var rask i åkningen med drog på sig sex bom och det räckte till en nionde plats den här dagen. I damklassen 12-13 år gjorde Elsa Tänglander och Moa Berggren fina prestationer med tre bom för dem var. De tog ändå fjärde och sjätte plats. Nike Woxlägd drog på sig ytterligare en bom och hamnade på trettonde plats. En som stack ut var Svegs Wilma Helmersson som smackade in 14 träff och åkte in på en fin andra plats. Det tackar Jämtland-Härjedalens skidskytteförbund för!

 

För Tullus åkare i den stora klassen 14-15 år spökade den stekande solen på skjutvallen. Här bommades det friskt. Den som höll ihop det kanonfint var Tullus Jacob Torgrimsson. Jacob, som var skadad under flera JH cup-tävlingar i början av säsongen och inte blev uttagen i truppen, åkte ned ändå för att testa lyckan. Och lyckat blev det. Jacob lyckades hålla ned antal bom till fyra och körde stenhårt i spåren och åkte in på en fin sjätte plats. Henning drog på sig sju bom, men med den femte snabbaste åktiden räckte det ändå till en sjunde plats. Förhoppningarna på Filips skytte var höga efter hans formidabla skytte under sprinten, men i gassande solsken och friska vindpustar drog han tyvärr på sig sex bom och gled ned till en nionde plats. Aston, som tillhörde de yngre i klassen, imponerade med bara tre bom, vilket var ett av de bättre skytteresultaten för dagen. Det förärade honom en fin sextonde plats. Emil Tänglander hade det svårt på vallen och drog på sig åtta bom och hamnade på artonde plats. I damklassen 14-15 år sköt Fanny Israelsson endast fyra bom och knep en fjärde plats, endast sju sekunder från bronset. Greta Seldahl och Linn Jansson hamnade på trettonde och fjortonde plats. Yrla Abrahamsson hade stora planer för dagen men fick kasta in handduken på grund av sjukdom.

Söndagens medaljcermoni skedde under blå himmel och riktig vårkänsla. Den stora vandringspokalen gick i år till Gävle-Dalas duktiga åkare.

Tullus tackar Dala Järna IK för ett fenomenalt arrangemang. Ett stort tack till Tullus alla ledare och föräldrar som har skjutit in, kånkat vapen, skjutstöd och annat, vallat i timtal och varit med ungdomarna på Myrbackaskolan. Tullus är stolta över alla ungdomar. Oavsett placering har de alla kämpat så svetten lackat och bidragit till en fin stämning under hela helgen. Ett stort tack också till Simon Frimodig, som trots sjukdom och DNS stöttat sina lagkamrater längs spåren och hjälpt till med utrustning och annat.

Nu väntar ett spännande skidskytte-VM i vårt län. Flera av våra åkare kanske tar några extra vilodagar efter Riksfinalen och hejar på åkarna i VM-spåren istället. Efter det laddar vi om bössorna och gör oss beredda på att träna ordentligt inför nästa riksfinal 2020! Då tar vi pokalen åter.

Text: Hans ten Berg

Foto: Helena Lindh

 Skribent: Helena Lindh
Epost: Adressen Gömd

Sponsorhuset

Sponsorhuset

Biathlon family

 

 

Logotyp Encom

 

Hallströms logotype

 

Logga för företaget SCA

 

Logotype Diös

 

 

 

Logotype HandelsbankenLinjekonsult logga

 

 

vauhti

 

Kaj 63

  

 

Logotype Gehm ekonomi

 

 

 

 

Postadress:
Tullus SG - Skidskytte
Markus Ödbring, Lottgatan 18
83144 Östersund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info